#wijvenweek (dag 3) – “Waar het geheugen afhaakt, beginnen de meningen” (Macrobius)   6 comments

Moh, kijkt nu. We zitten hier met een mening.

Meningen, ze zijn de basis van ons “zijn”. Onze mening, de mening van onze ouders, onze kinderen, vrienden,  kenissen, leraars, dokters, … al die meningen hebben een invloed op onze ontwikkeling en maken ons tot wie we zijn. Alles wat men ziet, hoort, voelt en ruikt wordt door elkeen van ons op een  andere manier geïnterpreteerd en in onze grijze massa opgeslagen. Op zich is dat niet zo erg. Wel belangrijk is op wat men zijn menig baseert en vooral hoe men zijn mening uit.  Ik ben daar meestal (ik geef toe, niet altijd) redelijk voorzichtig mee, omdat ik van mening ben (ah – hier komt mijn eerste  mening) dat men over voldoende argumenten moet beschikken en alle partijen moet aangehoord hebben vooraleer men zijn mening mag verkondigen. Ik haat mensen die oordelen over zaken zonder dat ze weten waar het over gaat. Ik ben eerder een rationeel en anlaytisch type en zal meestal mijn verstand laten oordelen. Ik weet het, dat is ook niet altijd goed. In veel gevallen slaag ik er daardoor ook niet in om echt een mening te vormen. In kan makkelijk verschillende meningen hebben over één en hetzelfde thema, naargelang de context of de situatie. Klinkt dit nu niet een beetje chizofreen ?

In ieder geval heb ik toch speciaal voor vandaag een thema uitgekozen, een wijventhema wel te verstaan: plastische chirurgie en dan in het bijzonder  borstvergroting. Onlangs was er toch nog een hele heisa rond de problematiek van de siliconentransplantaten van het franse merk PIP.  Deze konden scheuren met alle gevolgen van dien. Ik ben eigenlijk tegen plastische chirurgie in het algemeen , vooral dan als ze niet het gevolg zijn van  medische problemen. Ik heb alle begrip voor een vrouw die door borstkanker een borst verloren heeft en hiervoor opteert voor een implantaat. Maar ik begrijp niet waarom mensen met een gezond lichaam  en een A- of zelfs B-cup zo’n ingreep overwegen. Ik las op de website gezondheid.be : “Het laten implanteren van siliconen kan je meer zelfvertrouwen geven en de kwaliteit van je leven verbeteren. Het is echter geen garantie voor een groter gevoel van eigenwaarde. Er zijn vrouwen met positieve ervaringen, maar er zijn ook veel vrouwen met negatieve ervaringen. Het laten implanteren van siliconen is in elk geval een bijzonder ingrijpende behandeling. Het is van belang je goed te (laten) informeren over de voor- en nadelen. “ Als het is omdat ze zich zo slecht in hun lijf voelen, vind ik dat deze mensen eerder psychologische begeleiding nodig hebben.

Een kleine persoonlijke anekdote: 2 jaar geleden heb ik een rugoperatie ondergaan : discushernia L5-S1. Daar heb ik dus een litteken van een kleine 4 cm aan overgehouden. Ik heb daarna rugschool en een aangepast fitness programma gevolgd. Voor mij huiswaarts te begeven na de training nam ik  steeds een douche in het sportcomplex. Op zeker dag was er een vrouw, een schoonheidsspecialiste, die mijn naakte rug gezien had  en me zei dat ze een goede crème kende, die de roodheid van het litteken kon wegnemen en het minder zichtbaar zou maken. Ik weet nog steeds niet of ze een nieuwe klant zocht of echt problemen had met littekens. En ik vond dat wel heel sympathiek van haar, maar ik hoef  geen crème. Dat litteken is een stukje van mezelf en maakt deel uit van mijn levensgeschiedenis. En wie het niet wil zien moet er maar niet naar  kijken.

Advertenties

Posted 14 maart 2012 by planet of tine in #wijvenblogs, Dagboek

Tagged with , ,

6 responses to “#wijvenweek (dag 3) – “Waar het geheugen afhaakt, beginnen de meningen” (Macrobius)

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pingback: #wijvenweek (dag 3) – “Waar het geheugen afhaakt, beginnen de meningen” (Macrobius) | Wijvenblogs

 2. het is ook mijn ervaring dat mensen je altijd een complex proberen aan te praten. bij mij is dat over mijn lengte. Ik mag geen hakken aan op mijn bruiloft, omdat ik dan langer ben dan mijn man :p Zo hebben mensen altijd hun mening wel klaar over ons uiterlijk!

 3. Ik ben het helemaal eens met je verhaal. Waarom snijden in een lijf dat gezond is? Of troep er in spuiten? Ook ik heb een litteken dat duidelijk zichtbaar is want het zit links onder mijn sleutelbeen, en mij is ook met regelmaat plastische chirurgie aangeraden maar ik heb geen zin in wéér snijden op die plek omdat anderen het lelijk vinden. Dat litteken is iets dat bij mij hoort, er zit een verhaal achter en ik stoor mij er niet aan.

 4. Mama heeft helemaal gelijk!!

  En mama, je schrijft heel goed en leuk !
  Ga zo voort !

 5. Oh, is Bea je dochter? 🙂
  Volgens mij zit jij behoorlijk goed in je vel. Ik denk dat er weinig mensen zijn die het zalfje zouden weigeren en zeggen: dat litteken is een deel van mij. Chapeau!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: