Reisverslag Portugal : Coimbra   3 comments

De tweede camping – Campismo O Tamanco – was een voltreffer. Hij wordt uitgebaat door een stel Nederlanders en staat volledig in het teken van ecologie. Ik noem het een mini-natuurreservaat. Je ziet er spelende eekhoorns, katten, vrij rondlopende kippen, cavia’s, een ezels, twee geiten, witte duiven. Er is niet veel volk op de camping en we konden vrij kiezen waar we ons installeerden. Hier vinden we dus wel enige privacy. We staan vrij dicht bij de ezel en de geiten, maar die zijn ’s nachts stil. Om 8:00h worden ze gevoed en worden we zachtjes gewekt door het enthousiaste ge-ia van de ezel. Om 8:30 staat Manuel met zijn camionettje aan de ingang van de camping met vers brood. De camping is eigenljk gelegen tussen Figueira de Foz en Pombal in een gehucht dat de naam “Casas Brancas” draagt en een deelgemeente is van Outeiro de Louriçal dat op zijn beurt weer afhangt van Louriçal. Deze laatste plaatsnaam wel te vinden op de kaarten.

Campismo O Tamanco

 

Deze bestemming werd uitgekozen omdat we dit jaar ook Coimbra wilden bezoeken.
Gezien de toch 34 km en slechte trein-bus verbinding werd dit een autotrip. Na wat gesakker om het centrum te vinden, lieten we onze auto achter in één van de bewaakte parkings om daarna gewapend met een plan van de stad naar de welombekende Universiteitsbibliotheek te trekken.
Het hele komplex is magnifiek ! Ook de straatjes in het commerciele centrum zijn heel gezellig om door te wandelen. ’s Middags hebben we geluncht op de Praçc de Sé Nova, buiten het centrum. Het dagmenu van 6,5 euro omvatte de dagschotel “Bolos de Bacalhau”, een dessert, een koffie en drank naar keuze. We kozen beiden voor een glas witte wijn. Even later bracht de vrouw des huizes ons een fles zonder etiket, water dachtten we. In Vila de Chã kregen we ook steeds extra water als we wijn bestelden. Het eten werd geserveerd, maar nog steeds geen wijn. Toen ik nogmaals vroeg naar onze wijn, kreeg ik een verwonderde blik terug. De fles was de wijn en we mochtten er volonté van drinken. Was inbegrepen in de prijs. Toen ze bij het afrekenen verwonderd naar de nog halfvolle fles keek en zei dat we ze mochten op drinken, zei ik haar dat we nog graag met een helder hoofd iets van de stad wilden zien. Even later kwam ze terug met een fles water: omdat we wijn niet hadden leeggedronken en omdat we de stad nog zo graag wilden zien. Wat een “povo generoso”.Na veel “muitas obrigadas” hebben we de middag verder gevuld met het slenteren in de schaduwrijke steegjes. Het was bloedheet en in de zon onhoudbaar.
Traditiegrtrouw ben ik een boekenwinkel binnengestapt om mij laten adviseren door de verkoopster: makkelijk leesbare boeken voor een vreemdeling met een gemiddelde kennis van het portugees. Deze keer zijn het geworden:
“O Gato Malhado e a Andorinha Sinhá” van Jorge Amado
“O Hóspede de Job” van José Cardodo Pires
“ Hístorias Falsas” van Gonçalo M. Tavares
“ O rapaz do pijama às riscas” van John Boyne

Het was ongeveer 17:00h, nog veel te vroeg om te gaan eten, dus besloten we om door te rijden naar Conímbriga. Daar bevinden zich Romeinse opgravingen. We kwamen zo’n 1 ½ uur voor sluitingstijd toe. Het domein is indrukwekkend groot. ’s Zondags is de toegang gratis en er is een grote picknick plaats voorzien. Ik kan me voorstellen dat vele portugese gezinnen dan hier komen picknicken. Een heel Romeins dorp werd hier uitgegraven. Hier en daar moest je je fantasie wel aan het werk zetten om te zien wat er geweest was, maar elk deel was mooi gedocumenteerd. Als we het museum ook nog wilden bezoeken zouden we moeten voortmaken. Gelukkig stond de zon niet meer zo hoog, want in het midden van de dag zou dit ondraaglijk geweest zijn.

’s Avons zijn we een “Menu Turisticó” gaan eten in Condeixa. Cambrito (Geitenvlees) met spinazie, gebakken patatjes , rijst en sla. Geit blijkt hier in de buurt een specialiteit te zijn.
En daarna terug naar ons caravanneke.

Advertenties

Posted 18 september 2012 by planet of tine in Dagboek, Reizen

Tagged with , , , , , ,

3 responses to “Reisverslag Portugal : Coimbra

Subscribe to comments with RSS.

  1. hahaha, tis eens wat anders hé, gewekt worden door een ezel!
    Jullie werden daar wel goed verwend blijkbaar…

    Groetjes!

  2. Mooi dat het hier zoveel beter was.
    Trouwens, begrijp ik goed dat jullie Spot niet hebt meegenomen? Heeft hij nu ook een beetje vakantie? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: