Reisverslag Portugal: Leiria en omstreken   4 comments

De eerste opdracht van de dag was zo snel mogelijk op de baan een intermarché vinden, want ik had om de één of andere reden bij het overzetten van de foto’s van de SD kaart op de PC een verkeerde manipulatie gedaan , waardoor de kaart geblokkeerd was en er dus geen foto’s meer konden gemaakt worden. De vakantie ging ook een beetje gepaard met lompigheden. Zo was ik er ook al in geslaagd om de pot van de koffiezet te laten vallen, met als gevolg dat er ook een nieuwe koffiezet moest gekocht worden. Intermarchés vind je hier makkelijk. En het verbaast me steeds weer hoe weinig verschillend het aanbod is tegenover in België. De intermarchés vloeken eigenlijk met het beeld dat je hebt van de kleine dorpjes met hun lokale winkeltjes hier. Het lijkt net een andere wereld. De wereld van de rijken. Het kontrast is enorm.

Vandaag ging de eerste rit naar São Pedro de Moel. Dit ligt aan de Atlantische Oceaan. De kust is rotsig. Je hebt er een mooi uitzicht en ik vind het steeds fascinerend om te zien en te horen met hoeveel kracht de golven schuimend te pletter slaan tegen de rotsen. Het zandstrand ligt wat verderop. Rustig dorpje met weinig activiteit ; toch 2 campings, die er in dit seizoen al wat verlaten bijliggen.

São Pedro de Moel

Vandaar zijn we naar Marinha Grande gereden. De “posto de turismo” was dicht van dicht (verbouwing) en het centrum van de stad was een grote “omlegging” wegens werken. We hadden het daar eigenlijk snel voor bekeken. We hebben er onze inkopen gedaan – we hadden ook geen druppel water meer – en zijn dan doorgereden naar Leiria. Daar staat een nog vrij goed behouden kasteel dat het bezichtigen waard is. Iets buiten het centrum zijn we gaan lunchen. Een typisch restaurant waar de Portugezen hun middagmaal nuttigen: 5 euro voor een maaltijd. De keuze was beperkt. Het was al half twee en we moesten het doen met wat er nog over was. Ik nam de vis (gekookte bacalhau – patatjes – snijboontje, wortel) en manlief heeft de vitela (kalfslapje) genomen.

O castelo de Leiria

O Castelo de Leiria

Na Leiria zijn we doorgereden naar Batalha. Nog voor je de stad inreed zag je al van ver een immens gebouw staan : de Mosteiro (klooster) van Batalha. Impressionant ! Je kan er niet omheen. Als je de stad voorbijrijdt moet je gewoon gaan kijken. Zo zijn we er trouwens iemand van de camping “O Tamanco” tegen het lijf gelopen, die met de camper onderweg was en de verleiding ook niet heeft kunnen weerstaan. De afwerking van de bogen en de pilaren is ongelooflijk fijn. In één van de zaaltjes is de tombe van Koning João I ondergebracht en in één van de zalen wordt een monument van “de onbekende soldaat” permanent door 2 soldaten bewaakt.
Gezien het monument is het stadje dan ook geheel op het toerisme afgestemd. Bussen met bezoekers reden af en aan. Er was ook een groot parkeergedeelte vorzien voor de campers. En de vele artisanale winkeltjes ontbraken natuurlijk ook niet.

O mosteiro de Batalha

Advertenties

4 responses to “Reisverslag Portugal: Leiria en omstreken

Subscribe to comments with RSS.

  1. Leuk reisverslag, eerlijke reclame is altijd heel informatief!

  2. Ik blijf het leuk vinden de reis van op afstand te volgen. 🙂

  3. fantastisch hoe we wat meer van dit land te zien krijgen, ik kende er nog maar weinig van…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: