Reisverslag Portugal : Lisboa   4 comments

Dag 1:

De dag na onze uitstap naar Peniche zijn we richting Lisboa vertrokken.
We zouden 3 dagen uittrekken om Lisboa te verkennen. We waren er al eens geweest een 5 tal jaren terug als Citytrip dan, en waren toen zo enthousiast dat we dit jaar besloten terug te gaan.
We hebben ons geïnstalleerd in Lisboa camping, een camping gelegen in het Parque de Monsanto. De makkelijke bereikbaarheid van Lisabon met de bus van daaruit heeft onze keuze bepaald.
De camping is heel groot en de plaatsen zijn heel OK. Voor de mensen die enkel komen om de stad te bezoeken zijn er plaatsen voorzien met een betonnen platform. Elke plaats heeft bovendien zijn eigen elektriciteit – en watervoorziening. Een voortent kan je wel niet zetten. Toch is er voldoende ruimte voorzien tussen de plaatsen, zodat je niet echt op elkaar zit. De camping stond op dit gedeelte behoorlijk vol, de meesten waren campers. Het restaurant in de camping was nog open, en daar hebben wij de eerste dag gretig gebruik van gemaakt. We hadden geen van beiden nog zin om te bewegen.

Lisboa Camping

Pão com Paté de Peixe e Presunto – delicioso !

Dag 2 (zondag)

De nacht was niet helemaal verlopen zoals het moest. Rond 1uur werd ik wakker van geluid, een tikkend geluid. Het langer ik luisterde hoe sneller het getik en hoe harder het geluid. Wat later kwam er ook lichtspel en gedonder aan te pas. De regen viel nu met bakken uit de hemel. Na een tijdje ben ik toch terug in slaap gesukkeld en toen ik rond 8:00h wakker werd, was het stil. Het regende niet meer en er was zelfs een zwak zonnetje.
Rond 10:00 h zijn we met de bus 714 naar het centrum van Lisboa gereden, een rit van een 40-tal minuten.
Daarna zijn we onmiddelijk naar de toeristische info gegaan om een “Lisboa card” voor 3 dagen aan te schaffen.
Met deze kaart kan je gedurende 3 opeenvolgende dagen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Lisboa: metro, tram, bus, elevador, en de trein tot Cascais en Sintra. Bovendien heb je ook reductie op tal van de musea.
De eerste dag hebben we rondgedoold in het “Parque de Nações”, waar we ook geluncht hebben, het “Museu do Fado” en het “Museu do Azulejo” bezocht. De rest van de namiddag hebben we wat gekuierd in de Alfama en de Bairro Alto, om daarna het avondmaal te nuttigen in een steegje met zicht op het “Castelo de São Jorge”.
Het leuke aan zondag was dat er vrij veel animatie was in de stad. Zo was er op de Praça do Comércio een concert aan de gang: Fado.
Onze laatste bus ging om 22:00. Spijtig dat er ’s avonds niet meer tijd overbleef om de sfeer op te snuiven.

Lisboa – Parque das Nações

Lisboa – Museu do Azulejo

Lisboa – Museu de Fado

Lisboa – Alfama

Lisboa – avondeten op een terrasje met zicht op de Castelo S. Jorge

Dag 3 (maandag)

Terug met de bus 714 naar Lisboa. Vandaag waren er merkelijk minder toeristen op de bus. We hadden wel een vrij vroege bus genomen. Hoe dichter we het centrum naderden hoe drukker het werd op de bus: werkdag voor vele Portugezen.
Het weer was iets frisser dan de dag tevoren. Je voelt dat de herfst in aantocht is. De wolken durfden de zon wel aan eens wegduwen. Het was” pulletje aan-pulletje uit” weer. Lekker warm in de zon, maar fris wanneer de zon verdween.
Het eerste museum op de planning was de “Fundação de José Saramago”. Ik had al een boek gelezen van hem : “ De stad der blinden”. Een boek dat ik heel graag gelezen heb. Dé gelegenheid om de Portugese versie te lezen. Het museum was heel kompleet: manuscripten, officiële documenten,… alles over zijn leven kon je er vinden. Zoals ook al zijn boeken in veel verschillende talen. Ik ben er buiten gekomen met de boeken:
“Ensaio sobre a Cegueira” (stad der blinden) en “Todos os nomes”.
Na het museum hebben we de metro genomen en afgestapt in Marques de Pombal. Een enorm grote plaats. In die buurt zitten ook alle grote bankgebouwen. In één van de kleine zijstraatjes hebben we geluncht. Van daaruit zijn we te voet naar de Bairro Alto gestapt. Daar hebben we het “Museu Arqueológico do Carmo” bezocht. Na dat bezoek hebben we de “Elevador” naar beneden genomen, de winkelstraten gedaan en iets gaan drinken. Vervolgens zijn we met tram 28 naar het kasteel “ Castelo São Jorge‘ gereden. Om terug te keren hebben de eerste de beste bus gnomen, de 737, om terug in het centrum te belandden. We waren doodop en na het avondeten in een typisch restaurantje hebben we ons naar de bushalte begeven.

Lisboa – Fundação José Saramago

Lisboa – Museu Arqueológico do Carmo

Lisboa – Castelo São Jorge

Dag 4 (dinsdag):

Het was heel wat frisser vandaag. Voor de eerste maal heb ik ’s ochtends de verwarming even aangezet in de caravan. En de korte broek werd vandaag geruild voor een jeans. We waren gisteren doodmoe en gunden onszelf een halve dag rust. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om de foto’s op pc te zetten en onmiddelijk te bewerken – als je niet meteen noteert wat je juist getrokken hebt of waar je die ook weer getrokken hebt, ben je het zo weer vergeten (nou ik althans), een verslagje te schrijven en wat te lezen. Mijn vierde boek in de reeks van de Liese Meerhout-thrillers van Toni Coppers is ondertussen ook bijna uit. Na het middageten, dat we voor de verandering eens aan de caravan genuttigd hebben, zijn we op bus 714 gestapt. In Belém zijn we afgestapt om de “Mosteiro de Jerónimo” , de “Torre de Bélem” , de “Padrão de Descobrimentos“, en het “Museu dos Coches” te gaan bezoeken. Toen we het museum buiten kwamen zagen we dat we een flinke regenbui gemist hadden. En het regende nog steeds lichtjes. De enige dag dat we de rugzak met de regenvesten hadden thuisgelaten moest het natuurlijk regenen. Het was half zes en nog te vroeg om ergens te gaan eten. Het bleef ook maar regenen. Dus besloten we maar om het voor bekeken te houden – we hadden ook alles gezien wat we nog wilden zien. Op de camping hebben we het ons gezellig gemaakt in ons caravanneke, pasta’s met eens sausje klaargemaakt en met een lekker glaasje wijn de avond doorgebracht. Ook die avond viel de elektriciteit weer uit. Dat was al eens eerder gebeurd toen het regende. We zijn dan maar vroeg gaan slapen, na boek 4 uitgelezen te hebben.

Lisboa – Mosteiro de Jerónimo

Lisboa – Torre de Bélem

Lisboa – Padrão de Descobrimentos

Lisboa – Museu dos Coches

Lisboa – Sé de Lisboa

Advertenties

Posted 12 oktober 2012 by planet of tine in Dagboek, Reizen

Tagged with , , , ,

4 responses to “Reisverslag Portugal : Lisboa

Subscribe to comments with RSS.

  1. oh, het Museu Arqueológico do Carmo! dat stond zo hard op mijn lijstje maar toen wij in Lissabon waren was het afgehuurd voor privédoeleinden en mochten we er niet in 😦
    we zullen het maar opnemen als een teken om nog eens terug te gaan.

    • Zeer zeker ! Wij waren zo onze foto’s van ons vorige bezoek aan Lisboa kwijt (PC crash) en dat was ook meteen een hele goeie reden om nog eens terug te gaan. 🙂

  2. Jullie hebt je dagen wel besteed lees ik hier. En je hebt mooie foto’s gemaakt, waar ik mooi van mee genoten heb. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: