Manneken-Pis en Fado   10 comments

We hebben al heel wat afgreisd … in het buitenland en ik vind het stilaan  beschamend vinden dat ik mijn eigen land niet eens goed ken. Toch heb ik al een paar steden bezocht zoals  Gent , Brugge,  Dinant, Durbuy, … maar onze hoofdstad die op 15 km ligt ken ik eigenlijk niet. Vroeger kwam ik er wel regelmatig om te shoppen, maar ik heb eigenlijk nooit de moeite genomen om er eens goed rond me heen te kijken. De hoogste tijd dus om Brussel te gaan verkennen.

Gisteren moesten we zowiezo ’s avonds in Brussel zijn omdat we tickets hadden voor een Fado-optreden met Mariza in de BOZAR. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om eerst  ’s middags in Brussel op verkenning te gaan en er ’s avonds een hapje te gaan eten. Het werd de klassieke wandeling met o.a. het Martelaarsplein , Manneken-Pis, De Grote Markt, Belgisch Stripcentrum, St. Michiels-en Sint-Goedelekathedraal. Ik stond er versteld van wat een bruisende stad Brussel wel is. Er was ontzettend veel volk. Vooral Manneken-Pis trok veel aandacht. Hij stond er in zijn volle naakie te pronken.

Manneken-Pis

Éen van de mooiste gebouwen, naast de Grote Markt dan, vind ik de Sint-Michiel-en-Sint-Goedelekathedraal.  In deze kathedraal vinden alle belangrijke gebeurtenissen zoals huwelijken en uitvaartdiensten van de leden van onze Belgische Monarchie plaats.

Sint-Michiel-en-Sint-Goedelekathedraal

Het Stadhuis

’s Avonds zijn we gaan eten bij “Les Chapeliers” , een typisch Belgisch restaurant. Mijn man koos voor de kalfsniertjes en ikzelf voor de confit van eend. Heerlijk klaargemaakt en de prijs viel ook mee.

Confit van eend

Kalfsniertje

En daarna was het tijd om ons weer even naar Portugal te begeven: een Fado-concert met Mariza. Haar programma was heel gevarieerd en ze betrok haar publiek zeer nauw bij haar optreden. Behalve in de handen klappen moest er ook gezongen worden. Het duurde wel 10 minuten voor de toehoorders het onder de knie hadden. Als je geen Portugees spreekt  is : Colha rosa branca, ponha a rosa ao peito” niet zo eenvoudig te memoriseren, laat staan dan nog op de juiste toon en ritme te zingen. Toch kreeg ze de zaal goed mee.  Behalve traditionele Fado-songs kwam er af en toe een drumstel aan te pas. Na wat gegoogle ben ik erachter gekomen dat ze jaren in Brazilië gewoond heeft en die invloed in haar muziek terug te vinden is. Klasse vond ik ook dat ze in een zaal met een capaciteit van 2200 man erin slaagde om  één volledige song zonder microfoon te zingen. Wat ik dan wel weer miste is de intimiteit van de Portugese sfeer. In zo’n grote zaal vol met veel Portugees-vreemd volk speelde ze duidelijk voor een niet-Portugees publiek, wat ook volkomen normaal is. Zo sprak ze hoofdzakelijk engels en bracht ze zelfs een  Fado-song in het engels. Nou Mariza, ik hoop dat je je bij je roots houdt, want eerlijk, ik vond het in het engels niet klinken.

Voor diegenen die Mariza nog niet kennen en nieuwsgierig zijn naar haar muziek, volgt hier één van haar traditionelere songs.

Advertenties

Posted 4 november 2012 by planet of tine in Dagboek, Reizen

Tagged with , , , , , ,

10 responses to “Manneken-Pis en Fado

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik ben er slechts eenmaal geweest, in Brussel. Wat een mooie stad! Moet er ook weer eens naartoe maar 🙂

 2. Leuke foto’s! Nooit in Brussel geweest maar wil er zeker wel eens heen!

  iliveformydreams
 3. Prachtige foto’s!

 4. Brussel is voor mij een vat vol tegenstrijdigheden. Erg mooie plekjes worden op korte afstanden afgewisseld met smakeloze tot – zeer -vervallen oordjes. Maar het is zeker een bezoek waard. Op mij heeft de Grote Markt het meeste impact. Vanuit steegjes kom je eensklaps terecht op een groot mooi plein en bij nachtlicht is dat effect nog sterker.
  Je foto van de kathedraal is zeer mooi,,zowat lukt professinele kiekjesjagers niet altijd zonder bijkleuren. Ik heb dat plaatje opgeslagen in mijn fotoverzameling onder de titel “Christine Brusselt”

 5. Brussel spreekt me helemaal niet aan, integendeel : het maakt me angstig. Ik weet niet waarom.
  Blij dat jullie een leuke dag hebben gehad !

 6. Ik mag er niet aan denken hoe lang het geleden is dat ik in Brussel was. Ik was nog een jonge meid en te logeren geweest bij een pen-vriendin in Boussu-lez-Mons. Op de terugweg in Brussel stonden er op die grote markt allemaal een soort van tanks met mitraillettes. Er was één of andere staking aan de gang en er liepen demonstranten die allerlei leuzen scandeerden. Wat ik me ervan herinner was iets dat klonk als à lutte les grêvistes of zoiets.

 7. ik ben in Brussel geboren, al heb ik er eigenlijk nooit gewoond. Mijn ouders woonden in Nieuwenrode, en mijn moeder werkte in het St-Pietershospitaal (aan de Marollen). Daar ben ik ook geboren.
  Ik ben al enkele keren in Brussel geweest, maar zo’n stad ken je nooit écht helemaal door er af en toe op bezoek te komen hé…
  Het is trouwens al een hele tijd geleden nu dat ik er was.
  Je hebt die grote gebouwen prachtig vastgelegd, wat niet zo evident is.

  Mariza ken ik niet, zoals de meeste fado-zangeressen. Maar ik hoor (en zie!) het wel graag eens, al zou ik er wellicht geen cd of een ticket voor een optreden van kopen. Ik kan nu niet luisteren, zal dat later eens doen

  Groetjes!

  • Ik ben ook in Brussel geboren en getogen, maar toen ik 2 was zijn we verhuisd naar Zaventem. Mijn moeder werkte ook als verpleegster in het St. Pietershospitaal en ik ben er dus ook geboren. Was jij misschien dienen bleiter in de kamer naast mij ? 🙂

 8. wat een toeval!
  Als je rond 7 december in 1961 geboren bent zou dat best wel ’s kunnen… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: